"Waar ik met name achter gekomen ben, is dat je best een week iets minder kunt trainen dan eigenlijk voorgeschreven, of juist iets meer kunt eten dan eigenlijk voorgeschreven is zonder dat het je resultaat direct in gevaar brengt."
"Waar ik met name achter gekomen ben, is dat je best een week iets minder kunt trainen dan eigenlijk voorgeschreven, of juist iets meer kunt eten dan eigenlijk voorgeschreven is zonder dat het je resultaat direct in gevaar brengt."
Ruggengraat, de start. Wat was voor jou de reden om te starten met Ruggengraat?
Voordat ik met Ruggengraat begon was ik al een aantal jaar bezig geweest met fitness, maar de intensiteit is met name toegenomen toen ik 2 jaar geleden noodgedwongen moest stoppen met voetballen. Achteraf gezien heb ik nooit op een gestructureerde manier getraind: het ontbrak mij aan een duidelijk doel en een specifiek plan. Ik had wel trainingsschema’s en goede motivatie, maar het was altijd lastig om dit voor een langere tijd vol te houden (werk, studie, sociale dingetjes..). Door het uitblijven van resultaat besefte ik uiteindelijk dat het tijd werd voor een aanpak die specifiek op mijn leefstijl en fysiek is afgestemd, vandaar dat ik met Ruggengraat begonnen ben. Bovendien wilde ik graag ook wat basiskennis opdoen inzake over training en voeding om ook na Ruggengraat aan mijn fitheid te kunnen werken.
Wat was jouw doel, voordat je met Ruggengraat begon?
Mijn doel bij de start van Ruggengraat was feitelijk simpel: fitter worden! Ik wilde graag wat overtollige kilo’s kwijt en iets gespierder/krachtiger worden. Ik doe graag aan hardlopen en squash, en ook voor de sporten is het noodzakelijk dat je lekker fit bent. Sporten is simpelweg veel leuker wanneer je goed presteert.
De eerste weken, hoe heb je die ervaren?
De eerste weken vielen wat betreft het naleven van het voedingsschema 100% mee. Mijn schema was er volledig op gericht om de calorie inname langzaam terug te brengen, hierdoor had ik weinig last van honger en dat is toch wel prettig. Met name het plannen van maaltijden was in het begin even wennen, maar al snel werd het routine en vind je het ook gewoon handig. Bovendien laat het voedingsschema genoeg ruimte over voor variatie, dus saai hoeft je eetpatroon zeker niet te zijn.
Het trainingsschema was in het begin wel vrij pittig, met name de eerste 3 weken, maar dit was simpelweg wennen aan een verhoogde trainingsintensiteit. Uiteindelijk brengt het je fitheid snel naar een hoger niveau.
Hoe vond je de trainingen?
De trainingen vond ik vrij pittig in het begin. Ik moest veel meer herhalingen per oefening doen dan ik voorheen gewend was en dit zorgde met name voor veel verzuring tijdens het trainen. Echter, hier moet je gewoon even doorheen. Ik had een aantal oefeningen die ik zelf minder prettig vond om uit te voeren, maar gelukkig kon mijn coach deze vlot aanpassen en zo ben je eigenlijk constant bezig je eigen schema te customizen.
Wat vond je van jouw voedingsschema?
Het voedingsschema was duidelijk, strikt en gevarieerd. Het schema is namelijk duidelijk opgezet en dus weet je per dag precies wat je mag eten (calorieën, koolhydraten, eiwitten) afhankelijk van de Ruggengraat fase waar je in zit. De variatielijst die bij het voedingsschema kwam, zorgde ervoor dat ik voldoende kon variëren zodat het eten ook nooit saai hoeft te zijn (alleen maar rijst en kip bijvoorbeeld). Hier vreesde ik vooraf wel voor. Echter, het blijft natuurlijk wel constant een uitdaging om je aan het eetschema te houden. Met name de weekenden vond ik lastig om discipline te tonen met alle sociale activiteiten die dan plaatsvinden. Doordat je precies weet wat je mag eten op een dag, leer je ook welke negatieve gevolgen alle drankjes en snacks hebben en dat is nog wel eens confronterend. Mijn coach kwam met een aantal tips om ook deze ‘social events’ goed in mijn schema te kunnen verwerken en uiteindelijk heb ik geleerd om deze ‘social events’ te plannen of te compenseren: het voedingsschema voor die week iets aanpassen, een extra rondje hardlopen of simpelweg een paar biertjes minder drinken dan ik ‘normaal’ zou doen. Kortom, het voedingsschema heeft mij geleerd om bewust te eten en drinken, maar tegelijkertijd hoeft het je niet te beperken.
Heb je balans voor jezelf ontwikkeld de afgelopen periode?
Ik heb zeker een balans ontwikkeld in mijn eten en trainen doordat ik mijn nieuwe ‘Ruggengraat-ritme’ echt eigen ben gaan maken. In het begin van het programma volg je nog heel bewust een schema, later vul je dit steeds meer naar eigen inzicht in. De hulp van mijn coach bij het aanpassen van trainingsschema’s en mijn voedingsschema is daarbij ook enorm prettig geweest. Hij heeft veel tips uit de praktijk en staat zelf ook open voor suggesties. Uiteindelijk zit ik nu op een schema/ritme dat enorm goed bij me past.
Wat is het belangrijkst dat je hebt geleerd de afgelopen drie maanden?
Waar ik met name achter gekomen ben, is dat je best een week iets minder kunt trainen dan eigenlijk voorgeschreven, of juist iets meer kunt eten dan eigenlijk voorgeschreven is zonder dat het je resultaat direct in gevaar brengt. Natuurlijk is het beter om je schema strikt te volgen, maar dit is simpelweg ook wel eens lastig door onvoorziene omstandigheden. Ruggengraat leidt je op voor de lange-termijn en zorgt voor een basis aan kennis en schema’s waar je echt mee verder kunt. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn leefstijl veranderd heb en niet zozeer een plan heb gevolgd. Ik ben dan ook erg tevreden.
Heb jij jouw doel bereikt?
Ik heb mijn doel voor 80% bereikt want ik zou officieel nog 2/3 kilo moeten afvallen zoals oorspronkelijk afgesproken. Ik ga dan ook zeker nog door met Ruggengraat, maar ben tegelijkertijd ook blij met de vooruitgang die ik al geboekt heb. De komende tijd wordt mijn voedingsschema weer aangepast en gaan we een plan maken om de eindsprint tot een succes te maken.
Wat vond je goed aan het Ruggengraat programma?
Wat ik niet had verwacht toen ik met Ruggengraat begon, was de hoge mate van persoonlijke begeleiding en persoonlijk contact. Daarnaast vind ik de app ook erg prettig; mijn voedingsschema en trainingsplan heb ik altijd bij me op deze manier en bovendien is het de perfecte manier om je voortgang bij te houden.
Wat vond je van de coaching?
Mijn coach heeft kennis van zaken, goede tips en is enorm motiverend: top dus!
Hoe nu verder?
Ik ga sowieso nog 3 maanden Ruggengraat doen, en wellicht nog wel een verlenging. Ik zit nu in de flow en dat voelt goed.
Zou je Ruggengraat adviseren aan iemand?
Ja, mijn ervaringen zijn gewoon erg positief!
Begin gewicht: 87 KG
Eindgewicht: 82,7 KG