Als ik terugdenk aan het eerste moment toen ik de stap had gezet om mezelf in te schrijven bij de sportschool, zie ik gelijk in hoeveel ik ben gegroeid de afgelopen jaren. Mijn grootste idolen waren Sylvester Stallone, Bruce lee en Arnold Schwarzenegger (the terminator). Deze 3 acteurs hebben één ding gemeen. Allen hadden zij een indrukwekkend lichaam.

Ik weet nog dat ik voor de televisie samen met Stallone de push ups deed met op de achtergrond “eye of the tiger“. Ik was ervan overtuigd, ik wou ook een sterk en mooi lichaam hebben. Maar waar moest ik beginnen…

Het was de maand mei, ik werd een jaartje ouder en de zomervakantie was al geboekt en ik had daar 3 maanden voor. Zonder mezelf ergens in te verdiepen pakte ik mijn fiets en ging ik naar een lokale sportschool. De medewerker vroeg aan mij: “Wat is jouw doel?” Ik liet hem een foto zien van Sylvester Stallone en zei “ik wil net als hem worden in 3 maanden”.

De medewerker zei toen dat het een onmogelijk doel was. Wat er toen door mij heen ging is iets wat mij echt typeert. Ik hou ervan als iemand denkt dat ik iets niet kan. Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht “Let jij maar eens op!”

Mijn eerste workouts:
In de gym trainende veel bodybuilders. Daar stond de sportschool bekend om. Ik had geen flauw idee wat ik moest doen of waar ik moest beginnen. Ik keek om mij heen en deed eigenlijk iemand na waarvan ik dacht dat ziet er wel pittig uit. Met nadoen nam ik het heel serieus. Ik weet nog dat ik 20 kg dumbell wou pakken om de bicep curls te doen. Mijn mentaliteit was ‘go hard or go home’. Daarnaast moest ik wel iets bewijzen aan de baliemedewerker. De 20 kg dumbell lukte mij uiteraard niet. Kreeg hem nauwelijks uit het rek.

De eerste twee maanden waren voorbij gevlogen. Twee maanden gedisciplineerd naar de sportschool gaan, maar ik zag helemaal geen resultaat. Ik voelde me verslagen door de baliemedewerker. Als ik daar nu aan terugdenk dan zou ik mezelf zo graag willen helpen. Ik besloot om mezelf uit te schrijven bij de sportschool.

Poging 2:
Een half jaar later had ik weer de drang om te beginnen met krachttraining. Dit keer wou ik het wel goed doen. Ik was mij ervan bewust dat het veel tijd ging kosten. Dat vond ik niet erg, ik wou er alles aan doen. Dit keer schreef ik mij wel in bij een andere sportschool. Het heeft mij veel tijd gekost voordat ik erachter kwam wat er wel en wat er niet toe deed. Het belangrijkste wat ik in deze periode heb ontwikkeld was mijn doorzettingsvermogen en het willen verbeteren van mezelf.

Tegen welke obstakels ben ik gelopen?

Voeding:
Toen ik net begon met krachttraining waren er naar mijn idee niet zoveel fabeltjes op het internet als vandaag. Ik at ‘gezond’ en ik at veel. Ik vroeg altijd om tips bij andere sportschool-leden over voeding. Ik kreeg niet echt duidelijke tips behalve dat ik eiwitshake, pre-workout en creatine moest nemen als ik meer spiermassa wou hebben. Dit volgde ik braaf op maar niemand kon mij vertellen waarom ik dit moest nemen.

Speciale weegschaal:
Bij de sportschool hadden ze een speciale weegschaal. Deze kon niet alleen je gewicht aangeven, maar ook je vetpercentage en nog belangrijker je spiermassa. Ik stond elke week op de weegschaal. De getallen werden met de week mooier. Het vetpercentage bleef gelijk en mijn spiermassa was aan het stijgen. Het grappige was dat ik hier niks van terug zag in de spiegel. Echter gaf ik hier niet om, het stond namelijk zwart op wit dus dan moet het wel kloppen toch? Ik hield dit nog een maand aan en op een gegeven moment vond ik het niet meer geloofwaardig. Hoe kan het nou dat de verschillen bij de metingen zo groot waren terwijl ik niks daarvan zag.

Motivatie:
In deze periode had ik altijd een trainingspartner waarmee ik trainde. Het nadeel hiervan is dat mijn motivatie steeds op de proef werd gesteld. Mijn trainingspartners kapte er namelijk vaak al na 2 a 3 maanden mee. Maar dit had gelukkig geen impact op mij, want ik wou er wel voor gaan!

Kennis:
Eén van mijn trainingspartners had het fitnessen na een tijdje weer opgepakt, maar nadat wij weer samen gingen trainen begon hij mij vragen te stellen. Hij vroeg mij bijvoorbeeld waarom ik de supplementen creatine, pre-workout en eiwitten nam. Alleen hier wist ik niks zinnigs over te zeggen en daar baalde ik van.

Ik was toen nog niet iemand die iets uit mezelf ging uitzoeken. Mijn trainingspartner daarentegen wel. Die kwam toen met een boek met 3 verschillende trainingsschema’s en voedingsschema’s. Ik volgde het trainingsschema op om droger te worden en at alles wat er op het eetschema stond. Ik hield totaal geen rekening met calorieën. Het programma werkte ik, werd steeds droger en de workouts waren een hel. Dit is denk ik ook meteen de valkuil. Ik volgde maar iets op en behaalde hiermee resultaat. Dit kan je op het verkeerde been zetten. Je kan hierdoor conclusies gaan trekken en een eigen beeld creëren. Bijvoorbeeld dat alles wat hiervan afwijkt niet zal werken. Dat een macro eenheid verantwoordelijk is om af te vallen of aan te komen.

Hoe heb ik voor mezelf een voedingsschema gemaakt waarmee ik mijn doel heb gehaald?

Na veel vallen en opstaan en verschillenden strategieën te hebben toegepast heb ik langzaamaan geleerd wat er wel en wat er niet toe doet. Ik heb gebulkt met 4000 calorieën *(mijn onderhoud ligt op ~2600 Kcal) dat is een flink overschot. Daarnaast heb ik ook eetschema’s gevolgd van bodybuilding.com. Deze voedingsschema’s waren ter ondersteuning van het trainingsprogramma wat ik volgde. Via deze weg kwam ik bij een aantal expert op het gebied van training en voeding. De experts zijn Jacob Wilson en Jim Stoppani. Door hun informatie kreeg ik een veel duidelijker beeld over de voedingsstoffen eiwitten, koolhydraten en vetten en daarnaast gingen ze ook heel erg diep in op supplementen. Het enige nadeel was dat deze informatie vanuit hun oogpunt was. Dit had ook nauw verband met het trainingsschema wat zij hadden gemaakt.

Mijn kennis over voeding en training is voornamelijk gegroeid na het lezen, kijken en luisteren naar de content van Erik Helms. Het grootste verschil met de andere experts is dat hij heel objectief blijft. Ik heb geleerd wat belangrijk is en hoe je zoiets kan toepassen in jouw eigen leven. Met alle trails en errors bij elkaar ben ik nu in staat om voor mezelf mijn calorieën uit te rekenen voor elk doel wat ik heb. Daarnaast kan ik ook een eetschema maken dat bij mij en mijn doelen past. Het afvallen en aankomen gaat nu een stuk gestructureerder en makkelijker.

Heb je ergens momenten gekend en gevoeld waarbij je er geen zin meer in had of het gevoel dat je het niet aankon?

Deze momenten heb ik zeker gehad. Je bent er dag in dag uit mee bezig. Het proces gaat heel langzaam, vooral als je zelf wilt leren en wilt begrijpen. Dit moet je dan namelijk ook weer toe kunnen passen. Wat mij op de been houdt en er voor zorgt dat ik nog steeds bezig ben met het ontwikkelingen van mezelf is omdat ik het voor mezelf doe. Ik heb een beeld in mijn hoofd. Dat beeld is als ik tegenover een leeuw zou staan, dat ik zelfs dan de strijd aan moet kunnen. Dit klinkt gek maar het heeft mij tot zover best ver gebracht. Het is een metafoor voor dat ik klaar wil staan om mezelf en mensen waar ik om geef te kunnen beschermen. Ik kan mezelf niet voor me zien als iemand die niet in vorm is en op de bank hangt.

Hoe nu verder?
Ik hoor van mensen uit mijn omgeving dat ze het heel knap vinden dat ik er nog zo mee bezig ben. Dit heeft ook veel mensen gemotiveerd om ook het beste van zichzelf te eisen en ervoor te gaan. Ik wil daarmee doorgaan. Ik ben zelf nu met vallen en opstaan heel ver gekomen en daar ben ik heel erg trots op. Maar ik weet wat mijn potentie is en ik ga nu alles toepassen wat ik geleerd heb. Als ik daar nu aan denk dan word ik er enthousiast van. Daarnaast vind ik het super om andere mensen te inspireren en motiveren. De motivatie van anderen geeft mij de kracht om iedere dag tot het uiterste gaan!

📍 Wil jij ook jouw persoonlijke doelen en resultaat behalen? Dat kan met Ruggengraat. Schrijf je in via onze website: www.ruggengraat.com/inschrijven/ en start de eerste maandag van de maand!

📱 Heb je toch nog vragen betreft het programma of twijfel je of het wel iets is voor jou? Dat kan, jij mag ons altijd of een berichtje sturen via de RG WhatsApp lijn. Stuur ons een berichtje via: 06 – 57 12 72 31 of mail ons op advies@ruggengraat.com en dan helpt een van de coaches je op weg!

inschrijven