Dit is mijn Ruggengraat resultaat:

Droger worden met Ruggengraat

Afgelopen jan/feb ben ik om mij heen gaan kijken voor een online coach. Bij mijn zoektocht naar reviews en ervaringen van een ander bekend programma, kwam ik Ruggengraat tegen. De korte periode van 3 maanden sprak mij aan, omdat er al een basis was en het meer ging om de puntjes op de i te zetten. Nadat ik de website, Facebookpagina en Instagram goed bekeken had en na een paar mails over en weer, ben ik 6 maart begonnen met mijn 3 maanden Ruggengraat programma.

Na aanmelding heb ik een uur lang met mijn coach Fara via Skype alles doorgenomen en was er ook ruim voldoende ruimte om vragen te stellen. Halverwege en aan het eind van het programma nogmaals een Skype gesprek gehad en tussendoor veel contact via Whatsapp.
Mijn doel was om droger te worden zonder verlies van spiermassa.
Voeding let ik al een aantal jaren goed op, was al een tijdje aan het wegen en aan het invoeren in MyFitnessPal en ging sinds februari 2016 ook al 4x per week naar de sportschool (krachttraining), maar toch had ik het idee dat het nog wel beter kon qua voeding en training. Een echt duidelijk plan achter alles ontbrak nog.

Nu ik de 3 maanden voltooid heb, weet ik nu wat er in het jaar ervoor beter had gekund en kan dit nu zelf ook prima bedenken en uitvoeren.
Qua voeding is het allemaal prima te doen. Bij het aanmelden bij Ruggengraat vul je in wat je graag lust en wat absoluut niet of zelfs niet tegen kunt. Daarna wordt er voor jou een voedingsschema samengesteld met daarbij een hele uitgebreide variatielijst in de mail, waardoor je nooit zonder inspiratie zit en altijd wel maaltijden kunt bedenken die binnen je kcal doel voor die dag vallen. Het zal voor mij ook zeker geholpen hebben dat ik altijd al gezond at en mijn eten invoerde in MFP, maar zelfs al doe je dit nog niet dan is dit vrij eenvoudig aan te leren. Het is ook niet zo dat je absoluut niet mag “zondigen”, dit is normaal en hoort ook bij het leven. Belangrijkste is dat je hier een balans in vindt en niet ontmoedigd raakt als je een keer over je kcal doel bent gegaan.

Qua training kon ik de meeste oefeningen al, maar voorheen zat er geen plan achter en trainde ik alles door elkaar. Daardoor was het in het begin pittig en best wat spierpijn toen ik de schema’s toe ging passen, maar dit was na de eerste weken voorbij. Halverwege de 12 weken kreeg ik van mijn coach een nieuw trainingsschema, waarbij de intensiteit nogmaals omhoog ging. Dit werkte voor mij prima, waardoor ik ondanks dat ik ben afgevallen sterker ben geworden op alle oefeningen.
Mijn doel heb ik bijna gehaald, had het zelf nog iets droger verwacht. Samen met mijn coach heb ik voor de komende weken nog een plan doorgenomen bij het laatste Skypegesprek, waarmee ik nu zelf uit de voeten kan.

Komende herfst/winter ga ik juist weer meer kcal eten om spiermassa aan te zetten, waardoor ik volgend voorjaar weer de kcal kan gaan verlagen voor een beter resultaat. Dit is dus iets wat ik afgelopen jaar ook niet heb gedaan, kwam er door het Ruggengraat programma achter dat ik in 2016 rond onderhoud in kcal heb gegeten en daardoor niet echt ben aangekomen in spiermassa, ondanks 4x per week krachttraining

Voor iedereen die er over nadenkt om te starten met Ruggengraat, kan ik het zeker aanbevelen. Het begint al met het intakegesprek, maar ook de voedings- en trainingsschema’s zijn persoonlijk voor jou samengesteld. Als er toch iets instaat wat je niet lust of dat je een oefening niet fijn vindt, kun je dit aangeven en wordt het aangepast. Ook als je andere vragen hebt worden die snel beantwoord via Whatsapp. De Ruggengraat app waar beide schema’s instaan werkt erg fijn en hier voer je ook wekelijks je metingen en progressie foto in, zodat je coach de vorderingen kan bijhouden en zelf ook de schema’s kan bijsturen.

Gewicht begin: 77 kg
Gewicht eind: 74 kg